1.000e huisbezoek van de HUISdokters van het Energiehuis Kempen
Advies op maat voor energiebesparende maatregelen
Sinds juni 2021 loopt het ‘HUISdokter’-project van het Energiehuis Kempen dat de Kempenaren wil helpen om energie te besparen in huis. De HUISdokter komt langs, bekijkt de staat van je huis en je energieverbruik en geeft raad om je verbruik te verlagen. Iedereen die vragen heeft over energiebesparende maatregelen, van kleine tips tot grote renovaties, kan terecht bij de HUISdokter.
Via www.iok.be/huisdokter kan iedere Kempenaar* een gratis huisbezoek van de HUISdokter aanvragen. Samen met de HUISdokter bespreek je mogelijke maatregelen afhankelijk van de noodzaak, je behoefte en je budget. Een huisbezoek van de HUISdokter en de verdere opvolging is volledig gratis en vrijblijvend. Professionele HUISdokters bij IOK hebben versterking van zo’ n 40-tal vrijwillige HUISdokters.
De vrijwillige HUISdokters kunnen rekenen op ondersteuning vanuit Energiehuis Kempen voor opleidingen, interessante excursies, materiaal en hulpmiddelen.
HUISdokter Marie: “Iedereen kan bij ons terecht voor energiebesparende tips, we ontleden samen je energiefactuur, sporen sluipverbruik op of geven advies bij kleine of grotere energetische ingrepen zoals het isoleren van daken of muren… . “
De opstart van het project kende al onmiddellijk een groot succes maar door de huidige energiecrisis, is de vraag naar energiebesparende maatregelen nog enorm toegenomen. Eind augustus 2022 werd de kaap van 1.000 huisbezoeken bereikt.
Tom uit Arendonk was de 1.000ste aanmelder voor een bezoek van de HUISdokter. Marie ging bij hem langs met een potje IOK-honing en een zelfplukboeket.
Tom wil z’n energiekosten verlagen. Hij is alleenstaand en huurt sinds 5 jaar een rijwoning in Arendonk. Het huis telt 3 verdiepingen en een tuintje. Tom wil graag wat energiebesparende tips en advies bij een aantal kleine energetische ingrepen.
Verloop van het 1.000e bezoek van de HUISdokter
Hoe ben je bij de HUISdokter terechtgekomen?
Tom: “Via het krantje Kempen2030. Tijdens de corona periode besloot ik om mijn huurcontract te verlengen. Aangezien het om een woning uit de jaren ’40 gaat, zal ik hier en daar wel wat maatregelen moeten nemen om mijn energieverbruik te beperken. Zeker gezien de huidige energieprijzen.”
Wat verwacht je van het bezoek?
Tom: ”Ik zou graag wat tips krijgen hoe ik mijn energieverbruik zo laag mogelijk kan houden. Grote ingrepen kan ik niet op mij nemen vermits het om een huurwoning gaat. Mijn huisbaas sluit straks aan bij het gesprek, zo kunnen we samen bekijken welke zaken er prioriteit hebben om met het oog op de winter, de woning zo energievriendelijk mogelijk te maken.”
Na onze kennismaking bekijkt Marie samen met Tom zijn energiefactuur. Hij verbruikte in 2021 zo’n 4.000 kWh elektriciteit en 4.500 kWh aan gas. Het verbruik steeg licht ten opzichte van de voorgaande jaren. Wellicht omdat Tom als leerkracht meer thuis werkte.
Tom vertelt dat hij z’n leefruimte verwarmt met een gaskachel. In de keuken en de badkamer heeft hij een elektrische verwarmingstoestel. De woning werd gedeeltelijk gerenoveerd voordat Tom er kwam wonen. Er werd een nieuwe vloer gelegd, de badkamer werd opgefrist en de ramen werden grotendeels vernieuwd.
HUISdokter Marie en Tom doen een ronde door het huis. René, de huisbaas, sluit zich hierbij aan.
De grote ramen vooraan hebben dubbel glas en sluiten goed af. “Ik ondervind er geen tocht van en zijn geluidsdicht, daar ben ik heel blij mee”, zegt Tom. Het raam tussen de leefruimte en de veranda is enkel glas. Aangezien de veranda in de winter niet wordt verwarmd, kan dit raam best zo snel mogelijk worden vervangen. De huisbaas kan zich hierin vinden en zal er zo snel mogelijk werk van maken.
Tom kookt graag en maakt veel gebruik van de elektrische kookplaat en de oven. Aangezien het kookvuur al tientallen jaren oud is, vermoedt hij dat deze veel verbruikt. Ook de ijskast is aan vervanging toe. Tom en de huisbaas komen overeen dat Tom zal investeren in een nieuwe ijskast en de eigenaar zal zorgen voor een nieuwe kookplaat.
In de badkamer staat de elektrische boiler. Deze werd geplaatst toen er nog een gezin van 4 in het huis woonde. Voor Tom is de boiler eigenlijk te groot maar hij gaat graag in bad en verbruikt dus veel warm water. De HUISdokter wijst hem erop dat een douche nemen voordeliger is qua water- en energieverbruik.
De zolderverdieping is te bereiken via een open trap. De zolder is gedeeltelijk geïsoleerd. We bespreken met de huisbaas hoe dit verbeterd kan worden. Tom doet de suggestie om de zolderruimte af te sluiten met een luik. René zal met z’n klusjesman bekijken hoe ze dit kunnen aanpakken.
Wat heb je opgestoken van het advies van de HUISdokter? Waarmee ga je effectief aan de slag?
Tom: “Ik ga investeren in een nieuwe ijskast. Bovendien ga ik een energiemeter aanschaffen zodat ik ook het verbruik van mijn andere elektrische toestellen kan meten en opvolgen. Ook de tip om mijn regenwater op te vangen in een regenwaterton, vind ik nuttig.”
Na het gesprek krijgen René en Tom een verslag van het HUISbezoek. Hierin worden de besproken tips opgenomen en krijgen ze bijkomende info over de mogelijkheden. Bovendien worden ze wat betreft het aanvragen van premies op de goede weg gezet. Foto's Katleen Mertens IOK/N.
Heb je zelf vragen voor de HUISdokter, meld je online aan via www.iok.be/huisdokter. (Je kan je ook telefonisch inschrijven via 014 56 27 88 of via het woon- en energieloket van je gemeente.)
*Inwoners van Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout of Vosselaar kunnen mailen naar wonen@stadsregioturnhout.be. (Algemene vragen kan je richten aan energiehuiskempen@iok.be.)